Categorieën
Momentum

The All You Can Eat Economy

Recessie hangt als een donkere en dreigende wolk boven Europa. De economie groeit niet langer: een ramp in ons economische systeem dat uitgaat van een streven naar maximale groei. In deze tijden is het herstellen van groei onze grootste zorg. In de buurt van Rutte hoef je het woord crisis maar te mompelen of hij gaat wild met z’n armen zwaaien onderwijl roepend: groei, MEER GROEI! Maar wat houdt meer groei eigenlijk in?

Groei is een toverwoord. Wereldwijd is het de belangrijkste graadmeter voor vooruitgang. Met de toename van welvaart is de mondiale economie in een halve eeuw vervijfvoudigd. In Nederland is het nationaal inkomen sinds de jaren zeventig, gecorrigeerd voor inflatie, met 210 procent gestegen. De overvloed in de westerse wereld getuigt hiervan. In de natuur kent groei vanzelfsprekende beperkingen: een hamster, bijvoorbeeld, verdubbelt in de eerste dagen van zijn leven zijn gewicht. Als de hamster zijn natuurlijke grote bereikt, komt hier gelukkig een einde aan. Maar wat als hij eindeloos door zou groeien zoals we van onze economie verlangen?

Een hamster is misschien niet de meest geschikte verbeelding van een complex systeem als de mondiale economie, maar het probleem is hetzelfde. Iedere constante groei heeft op de lange termijn desastreuze effecten. Als de mondiale economie op dezelfde snelheid doorgroeit als de afgelopen halve eeuw, dan is deze tachtig keer zo groot in het jaar 2100. Je hoeft geen ecoloog te zijn om in te zien dat onze aarde dan allang door de economie is opgegeten. De economie kent van zichzelf grenzen noch natuurlijke grote, maar eindeloos blijven doorgroeien is geen optie. Hoe houden we de economie in toom? Is er een alternatief?

happyChaos organiseert Momentum: de crisis voorbij
15 februari 2012 in de Stadsschouwburg Amsterdam