Categorieën
De Nieuwe Mecenas

…met verder

Hier tenslotte de laatste sprekers op het programma. Floor Rusman, Eva Rovers en onze gastvrouw Sophie Derkzen.

Floor Rusman

De avond zal geopend worden met een column van Floor Rusman (1986). Floor doet de onderzoeksmaster geschiedenis aan de UvA en was actief bij happyChaos. De afgelopen jaren had zij een maandelijkse column in studentenblad Babel. Daarnaast publiceerde zij stukken in nrc.next, op VPRO Dorst en in de bundel Wat we missen kunnen. Haar essay over de conservatieve Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand werd genomineerd voor de Essayprijs Academische Boekengids en Vrij Nederland 2011.

Eva Rovers

Eva Rovers, kunsthistorica en biografe van Helene Kröller-Müller, zal na de pauze een lezing geven over deze oude mecenas en zo het mecenaat in Nederland in een historisch perspectief plaatsen. Kröller-Müller (1869-1939) was een van onze grootste mecenassen. Afkomstig uit een vermogende familie en getrouwd met de succesvolle Nederlandse zakenman Anton Kröller, bezat ze een groot vermogen. Nadat zij op latere leeftijd geïnteresseerd raakte in de kunsten legde ze een bijzondere collectie moderne kunst aan. Bij haar overlijden schonk zij haar volledige collectie aan de staat. In haar naam werd het Krüller-Möller Museum opgericht. Hopelijk kan zij als inspiratie dienen voor een nieuwe generatie mecenassen.

Sophie Derkzen

Sophie Derkzen (1984) zal 13 mei onze gastvrouw zijn. Ze is een van de jongste redacteuren van weekblad Vrij Nederland waar ze terecht kwam na een interessante combinatie van een studie geschiedenis, twee jaar aan de Toneelacademie en een master journalistiek. Ze presenteerde eerder al evenementen voor BKB.