Categorieën
De Nieuwe Mecenas

Crowd Funding

Wie ons volgt op Facebook zal al het een en ander gemerkt hebben: we hebben dit weekend een aantal crowd funding initiatieven de revue laten passeren. Hier staan ze nog een keer op een rijtje.

Schrijvers onder ons kunnen delen van hun ongepubliceerde manuscripten op TenPages zetten om geld in te zamelen voor de publicatie van hun boek.

Sellaband.com bestaat al enige tijd en biedt bands een podium om fans te verzamelen en de productie van nieuwe muziek te financieren. De oprichter van Sellaband heeft sinds kort ook een speciale pagina voor Afrikaanse muziek opgezet: Africaunsigned.com

Een ander interessant voorbeeld van crowd funding dat we voorbij zagen komen is hier na te lezen. Het Louvre haalde via een donatie actie geld op voor de aankoop van Cranach’ De drie gratiën.

Niet alleen in de kunsten wordt crowd funding toegepast. De Universiteit van Maastricht introduceerde met Project Ufund de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek via crowd funding te financieren.

Eerder presenteerden we al voordekunst.nl en Cinecrowd. Het filmfestival van Rotterdam zette met Cinema Reloaded een vergelijkbaar project op.

Emphas.is biedt de dienst aan voor fotojournalisten. Hierbij rijst –eerder nog dan bij de andere projecten- de vraag in hoeverre het gewenst is dat het publiek hier invloed op heeft. Journalistiek is bij uitstek een beroep dat onafhankelijk beoefent zou moeten worden. Maar deze site maakt wellicht reportages mogelijk waar anders geen geld voor zou zijn.

Internationaal is Kickstarter nog steeds een van de grootste websites voor crowd funding. Zo heeft fotograaf Spencer Tunick, bekend van zijn grote installaties met naakte mensen, van de week een oproep gedaan om een project van hem te financieren.

In het kader van de overheidsbezuinigingen is de laatste een interessante: Eind 2011 willen de gezamenlijke rijkscultuurfondsen een nieuwe landelijke crowdfunding site hebben opgezet. Lees hier over de Mondriaan Stichting.