Categorieën
De Nieuwe Mecenas

In debat over de Nieuwe Mecenas…

Hieronder kun je al een mooi overzicht vinden van de kunstenaars die de kunstmarkt zullen bevolken tijdens het tweede deel van de avond. Nu presenteren we de deskundigen en betrokkenen die tijden het eerste deel van de avond met elkaar in debat zullen gaan over de toekomst van het Nederlandse mecenaat:

Roy Cremers

Roy Cremers (1983) is oprichter en projectmanager van de website voordekunst.nl, stafmedewerker bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en werkzaam bij fotografiemuseum Foam in Amsterdam. Cremers studeerde Kunstgeschiedenis en Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en sloot zijn opleiding af met het ‘Talent Ontwikkelings Programma’ aan de Baak. Dit is een intensief programma waarbij managementvaardigheden en persoonlijke effectiviteit centraal staan. Na zijn opleiding startte Cremers met pers en PR voor het Stedelijk Museum Amsterdam, hierna werkte hij bij Foam en het Amsterdam Fonds voor de Kunst. In 2009 kwam hij met het idee om een zogenaamd ‘crowdfunding’ platform op te zetten binnen de Nederlandse kunstwereld. Dit idee werd werkelijkheid en op 22 september 2010 werd voordekunst.nl opgericht.

Theo Schuyt

Theo Schuyt is hoogleraar Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam en voorzitter van het European Research Network on Philanthropy. Schuyt onderzoekt al meer dan 15 jaar hoe Nederland ‘geeft’. Dit doet hij onder andere als initiator en projectleider van het project ‘Geven in Nederland’ waar het geefgedrag van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goede-doelen-loterijen in kaart wordt gebracht. De resultaten van het onderzoek worden elke twee jaar gepubliceerd in een boek.

Benno Tempel

Benno Tempel (1972) is sinds 1 januari 2009 directeur van het Gemeentemuseum Den Haag (vermaard vanwege de collectie Mondriaans). Tempel studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn studie begon hij als gastconservator in het Dordrechts Museum. Hierna werd hij assistent-conservator in het Van Gogh-museum, verbond hij zich als wetenschappelijk medewerker aan het Rijksmuseum en was hij conservator van tentoonstellingen aan de Kunsthal Rotterdam. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Tempel dus al een indrukwekkende loopbaan!

Sigrid Hemels

Sigrid Hemels (1973) is hoogleraar Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is zij verbonden als fiscalist aan het Amsterdamse advocatenkantoor Allen & Overy LLP. Op de universiteit behandelt Hemels onder andere onderzoeksthema’s over de fiscale kant van kunst en cultuur. Over dit onderwerp publiceert zij ook. In oktober 2010 kwam het boekje ‘Mecenaat en Fiscus’ uit, dat Hemels samen met de oud-staatssecretaris van Financiën, Ferdinand Grapperhaus heeft geschreven. In het boek wordt gesteld dat ook in tijden van economische krapte de overheid een (fiscale) rol heeft bij de ondersteuning van het mecenaat. Hiernaast geeft Hemels ook lezingen over dit onderwerp voor zowel fiscalisten als niet-fiscalisten. Kortom: Sigrid Hemels is geknipt als deskundige op het gebied van het kunstmecenaat.

Leonard Ornstein

Het debat wordt geleid door Leonard Ornstein (1955). Hij is een politiek journalist, bekend van Vrij Nederland, de Volkskrant en het televisieprogramma Netwerk. Hij studeerde sociologie aan de Universiteit van Utrecht waar hij in 1982 zijn doctoraal haalde. Na zijn studie begon Ornstein als economisch redacteur bij Het Parool, waarna hij overstapte op het weekblad Vrij Nederland. Als (co-) auteur schreef hij enkele boeken over onder ander de PvdA, Frits Bolkestein en het Midden Oosten-conflict. Leonard Ornstein heeft veelvuldig debatten geleid over diverse politieke, maatschappelijke en actuele onderwerpen. In december leidde hij nog met veel succes het debat tijdens een happyChaos-café over de bezuinigingen in het hoger onderwijs.