Categorieën
Kamp Holland

Programma Kamp Holland zaterdag

Terwijl Den Haag zich buigt over een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan gaat happyChaos in gesprek met militairen, NGO’s, politici, politiek adviseurs, journalisten en een fotografen. Debat, muziek en diner. Een weekend lang. Dit is het programma van de zaterdag

PROGRAMMA 29 JANUARI in De Balie

20:00 Aanvang
20:30 Column Floor Rusman
20:40 Afghanistan
20:55 Kamp Holland
21:45 Pauze
22:15 Terug naar Afghanistan?
23:00 DJ Daan Modern in de Salon

Voor details

COLUMN FLOOR RUSMAN

20:30 – 20:40 Grote Zaal

Over onderwerpen als marktwerking in de zorg en legalisering van softdrugs vinden de meeste mensen het opvallend gemakkelijk om een standpunt in te nemen. Wanneer in de kroeg het gesprek komt op de vredesmissie (of oorlog?) in Afghanistan, heeft men ineens een minder grote mond. De hoeveelheid tegenstrijdige informatie en het web van voor- en tegenargumenten is inmiddels zo groot dat de leek erin verstrikt raakt. Is het nog mogelijk om interesse op te brengen voor een onderwerp dat zo ingewikkeld is, dat het zinloos lijkt je erin te verdiepen?

Floor Rusman (25) doet de onderzoeksmaster Geschiedenis en is actief bij happyChaos. De afgelopen jaren had zij een maandelijkse column in studentenblad Babel. Daarnaast publiceerde zij stukken in nrc.next, op VPRO Dorst en in de bundel “Wat we missen kunnen”.

AFGHANISTAN

20:40 – 20:55 Grote Zaal

Ruben Terlou

Ruben Terlou (1985), freelance fotograaf, reisde drie keer als onafhankelijk fotograaf naar Afghanistan. Hij fotografeerde opiumverslaafden en legde de Afghaanse verkiezingen vast. Maar hij probeerde vooral de ‘gewone’ Afghaan te fotograferen. Tijdens Kamp Holland – over Nederland in Afghanistan worden zijn foto’s geëxposeerd in de foyer en salon en geeft hij zelf, aan de hand van dia’s, toelichting. Ruben Terlou won verschillende prijzen, waaronder de Canonprize en de Zilveren Camera.

KAMP HOLLAND

20:55 – 21:45 Grote Zaal

Het kabinet Balkenende-IV viel over de Nederlandse missie in Urzugan en inmiddels zijn alle troepen terug op Nederlandse bodem. Het huidige kabinet wil echter terug naar Afghanistan, ditmaal met een politiemissie. Na negen jaar oorlog en vier jaar militaire bijdrage van Nederland lijkt het hoofdstuk Afghanistan nog lang niet afgesloten. Maar wat weten we eigenlijk echt over Afghanistan en de Nederlandse missie? Iedereen heeft de namen Uruzgan, Tarin Kowt en Kamp Holland voorbij zien komen. Velen zullen gehoord hebben van de ‘Dutch approach’. happyChaos gaat op zoek naar het verhaal achter Task Force Uruzgan en schetst een beeld van Afghanistan.

Met:

Willem Vogelsang (politiek en cultureel adviseur voor Buitenlandse Zaken in Uruzgan)

Onder leiding van:

Noël van Bemmel (defensieredacteur van de Volkskrant)

TERUG NAAR AFGHANISTAN?

22:15 – 23:00 Grote Zaal

Het kabinet Rutte wil terug naar Afghanistan, ditmaal naar de provincie Kunduz in het relatief veilige noorden van Afghanistan, om daar politieagenten op te leiden. De missie, bestaande uit 450 militairen en zo’n honderd politieagenten, kan echter niet op een meerderheid binnen de Tweede Kamer rekenen en in januari barstte het debat in volle hevigheid los. In de hitte van de strijd voert happyChaos, aan de hand van columns van Christa Meindersma, het debat over deze politiemissie. Want wat valt er voor Nederland te winnen met deze nieuwe politiemissie? Is Nederland niet gewoon bang om niet meer mee te tellen op internationaal gebied? Is dat terecht? En in hoeverre gaat het voor Nederland (of zou het moeten gaan) om de verlossing van Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen van het Taliban-regime?

Met:

Hero Brinkman (PVV)
Jasper van Dijk (SP)
Atzo Nicolaï (VVD)
Henk Jan Ormel (CDA)

Onder leiding van:

Lennart Booij (BKB)

Met een column van:

Willem van de Put
Willem van de Put (directeur van Healthnet TPO)

SPONSOREN