Categorieën
Artikelen over happyChaos Kamp Holland

Speeddaten met Uruzgan-veteranen

Op de NRC site wordt het diner met Afghanistan veteranen aangekondigd!

Artikel op het nieuwsblog van nrc.next Door Hans Klis
Oorspronkelijk artikel hier

Nederlandse militair in Uruzgan patrouilleert tijdens een bezoek van voormalig minister voor ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders(FOTO: NRC / Bas Czerwinski )

Altijd al willen weten hoe het voelt om wakker te worden in Kamp Holland in Uruzgan? Of hoe militairen hun dag vullen? Aanstaande zondag worden deze vragen en meer beantwoord tijdens het militairendiner van jongerenorganisatie Happy Chaos in eetcafé Canvas op de 7e.
In totaal vijftien militairen die in Uruzgan gediend hebben, komen aan tafel zitten met jongeren om hun ervaringen te delen. ‘Want wat weten we eigenlijk over Afghanistan?’ vroeg organisator Jorrit Weeda zich af. En wat houdt het een (nieuwe) missie in het land eigenlijk in? Weeda:

“Op deze manier krijgen jongeren een beter beeld hoe het is om te dienen in Afghanistan. Je hebt het op het nieuws gezien of in de krant gelezen. Maar je krijgt normaal niet de kans om te praten met militairen en er achter te komen hoe het echt was.”

“Je staat er ook niet bij stil dat dit normale jongens en meisjes zijn van jouw eigen leeftijd. Als je met ze praat, merk je dat er wel een hele kloof bestaat tussen het leven hier en het leven daar.”

Onder de militairen bevindt zich onder andere majoor Niels Roelen. Van hem verscheen in 2009 het boek Soldaat in Uruzgan, over zijn ervaringen tijdens de missie. Weeda vertelt ook dat er een jongen aanwezig zal zijn, die de bermbom heeft meegebracht die hem tijdens een patrouille verwondde.

De organisatie valt met het militairendiner met de neus in de boter. Het onderwerp Afghanistan is actueler dan ooit. Morgen valt de beslissing in de Tweede Kamer of er opnieuw een missie naar Afghanistan komt. De timing is toevallig laat Weerda weten, toen Happy Chaos twee maanden geleden begon met het organiseren van het evenement was nog niet bekend dat deze week de beslissing zou vallen.

De dag voor het diner organiseert de jongerenorganisatie in de Balie in Amsterdam ook een symposium waar onder andere Hero Brinkman (PVV) en Atzo Nicolaï (VVD) in debat gaan over de toekomst van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Een debat dat met het oog op de beslissing morgen nog best op het scherpst van de schede gevoerd kan gaan worden.

Het debat is inmiddels al uitverkocht, maar voor het diner zijn nog steeds kaarten beschikbaar via kampholland@happychaos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *