Categorieën
Uncategorized

De Kracht van de Stad | 17 juni Felix & Foam

Wat een avond was het vorige week dinsdag! Het was de avond van de Kracht van de Stad, een debat over de decentralisatie van de macht van nationaal naar stadsniveau. Door deze decentralisatie krijgen gemeentes meer verantwoordelijkheden en heeft de nationale overheid minder grip op wat er regionaal wordt uitgespookt. Een van de grootste politieke machtsverschuivingen van de afgelopen eeuw, daarom was het hoog tijd voor een debat met kenners.

We hadden fantastische sprekers: CDA politica Mona Keijzer, VVD kamerlid Sjoerd Potters, burgemeester van Heerhugowaard Han ter Heegde, politiek journalist Jasper Loots en fractievoorzitter van PvdA Amsterdam Marjolein Moorman. Deze hielden met elkaar en met het publiek een verhitte discussie onder leiding van scherpe en bijdehante moderator Martijn de Greve.

Gedurende de avond viel het op dat de discussies zich vooral lieten kenmerken door onzekerheid. Bij het publiek, maar zelfs ook bij de sprekers. We vermoeden dat er grote gevolgen zijn, maar welke precies weet niemand. Er leven vooral vragen. Kunnen de gemeenten de nieuwe verantwoordelijkheden wel aan? Loopt alles niet in het honderd, als iedere regio het zelf mag beslissen, of vinden we juist een nieuwe kracht als we los komen van de nationale betutteling?

De meningen van sprekers en publiek waren verdeeld, maar een ding lijkt als een paal boven water te staan: de decentralisatie is nu onvermijdelijk. Wat betekent dat de overheid onze gemeentes in de toekomst hun eigen problemen laat oplossen. En als het de gemeenten niet lukt? Keijzer, Potters, Loots en Moorman laten doorschemeren dat ze verwachten dat de burger dan haar eigen boontjes moet doppen. Het lijkt erop dat de tijd van de participatiesamenleving definitief is aangebroken…

Gaat het bij jou kriebelen als je hoort over zo’n debat? Heb jij een briljant idee over een maatschappelijk onderwerp (van Google Glass tot Syrië tot het WK in Qatar, alles mag) wat hoognodig  eens aan de kaak gesteld moet worden? Of lijkt het je gewoon leuk om mee te denken over de organisatie van zo’n evenement?

Misschien pas jij dan wel heel goed bij happyChaos! Kom naar de Open Vergadering, vanavond om 19:00u bij Vrij Nederland op kantoor! Bekijk de eventpagina voor meer informatie.