Aanstaande vrijdag tijdens Flickr Op! gaan een viertal internet-experts in debat over de invloed van de nieuwe media op ons leven. We gaan op zoek naar de diepere structuur van het web 2.0 die ten grondslag ligt aan dit nieuwe communicatiemedium. We bekijken niet alleen de bekende voor- en nadelen, maar analyseren ook wat precies de beperkingen en mogelijkheden zijn van het medium in de vorm hoe het zich nu ontwikkelt. Vandaag profielen van de wetenschapper, de moderator, en de kunstenaar.
Niels Taatgen
Prof. Dr. Niels Taatgen (1964) is sinds 2010 hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en draagt zijn gedegen wetenschappelijke expertise bij aan het debat. Voorheen was hij ook nog aan de Carnegie Mellon University verbonden. Zijn voornaamste specialisatie is er één die direct van toepassing is op sociale media: multitasken. Zo vraagt hij zich af of internetgebruik ons kan verslaven aan multitasken, zodat we slechter worden in het geconcentreerd uitvoeren van een enkele taak. Onlangs ontving Taatgen 1,4 miljoen euro subsidie van de European Research Council, zodat hij de komende tijd driftig aan zijn onderzoek kan gaan. Stilzitten doet Taatgen sowieso niet: als enthousiast marathonrenner houdt hij een blog bij, en op zijn site kan je lezen over zijn reisavonturen. Ook zijn daar allerlei verschillende tijdschriftartikelen en interviews van deze betrokken wetenschapper te vinden.
Maurits Martijn
Maurits Martijn (1981) is sinds oktober 2007 redacteur van Vrij Nederland. Daarvoor coördineerde hij de succesvolle debatreeks ‘Vrij Nederland in debat’. Hij studeerde Communicatiewetenschap en Wijsbegeerte aan de UvA, en was tijdens zijn studietijd actief bij – jawel – happyChaos! Hij specialiseert zich in nieuwe media, en heeft veel ervaring met debatten over dit onderwerp. In zijn artikelen houdt hij zich onder meer bezig met met de de effecten van sociale media op onze hersenen, de verborgen onderliggende processen die bepalen welke informatie we wel of niet ontvangen, en de toekomst van sociale media. Kortom, hij gaat de sprekers uitdagen om de grenzen van hun vermogens op te zoeken.
Willem Popelier
Willem Popelier (1982) karakteriseert zichzelf als visueel artiest die met fotografie werkt. Het belangrijkste thema in zijn werk is fotografische representaties van identiteit. Zijn huidige tentoonstelling in het Foam is daar een mooi voorbeeld van: de twee ‘Showroom Girls’ die tientallen foto’s bewust op een showroom-computer in de Bijenkorf lieten staan. Waarom die foto’s niet gewoon verwijderd? En wat laten deze foto’s ons zien over het beeld dat de meisjes van zichzelf willen schetsen? Popelier zal ons er alles over vertellen, voorafgaand aan het debat.
Tot slot: de deelname van het vierde panellid Eric Kluitenberg is op dit moment nog niet zeker. Meer informatie hierover volgt nog.