Vervreemding

Poster Vervreemding. Ontwerp: Phonoric

11 mei 2013, Stadsschouwburg Amsterdam

Met Conny Janssen Danst, Frits Huffnagel, Renske Leijten, Joris Lohman, Damiaan Denys, Spur Of The Moment, Mona Keijzer, Fenna Ulichki, Rutger Lemm, de MeMachine, Femmianne Bredewold, Simone van Saarloos, Daan Heerma van Voss, Jan Drost, Daan Doesborgh, Maurits Martijn, Beate Roessler, Yuri van Geest, Michael van der Galiën, Peter Achterberg, Annabel Nanninga, The Osmotic Brothers, Martijn de Greve, Tim Fransen, Bobbi Eden, SSBA Salon, Kaat Bollen, Haro Kraak, Stijn Sieckelinck, Jerry King Luther Afriyie, Ali Al-Jaberi, Puck van Dijk, Baaf Vonk en Roel van Vliet, Micha de Haan, Tristan Kromopawiro, Ariane Trümper, Zina Kisch, Anne Roos Rosa de Carvalho & Fedde ten Berge, Semma & Joel, Bliss Your Body, We Move Mountains, Tessel Schole en De Tostifabriek.

Een gevoel van vervreemding woedt in onze samenleving. Controle is het sleutelbegrip van de moderniteit. Maar de vele crises confronteren ons nu met het tegendeel. We zijn in steeds verdere mate afhankelijk van processen en systemen die zo complex zijn dat we er onmogelijk nog grip op kunnen krijgen. Een gevoel van vervreemding dringt door tot in vrijwel elk facet van ons maatschappelijk leven.

Waar komt de plofkip op mijn bord vandaan? Moet ik Google Glass, apps en techniek gebruiken om mezelf te verbeteren? Wat doet de gepornoficeerde samenleving met mijn relatie tot mijn lichaam? Heb ik bezwaar tegen een tbs’er als buurtbewoner? Op wie kan ik bouwen wanneer ik als afgestudeerde niet aan een baan kom? Moeten we vasthouden aan de drang naar controle? Is loslaten geen beter alternatief?

Voor één avond wordt de Stadsschouwburg omgedoopt tot het Huis der Vervreemding en bespreken we in een avondvullend programma een tendens van vervreemding aan de hand van concrete maatschappelijke thema’s. In verschillende zalen gaan wetenschappers, politici, boeren, seksuologen, dansers en kunstenaars met elkaar in debat en verkennen zij de grenzen van ons lichaam, onze geest en onze samenleving.

Aftermovie Vervreemding door HardZout

Foto’s op Facebook

Verslag van de avond door Clara van de Wiel op Foliaweb: ‘Zwelgen in Vervreemding tijdens happyChaos’