Pedofilie: het laatste taboe?

Deel I

11 december 2013, Filmhuis Cavia, Amsterdam

Hoe kon een pedofiel tientallen jaren zijn gang gaan? Het hele dorp was op de hoogte van zijn gevoelens en zijn daden, maar niemand greep in. Journalist Michael Schaap (De Hokjesman) maakte de documentaire ‘Achter de Dijk’ over het dorp Westkapelle en de opmerkelijke manier waarop zij met de zaak omgingen. Is de pedofiel de enige schuldige of is het dorp medeverantwoordelijk voor het misbruik van honderden minderjarigen?

Op 11 december toonde happyChaos deze opvallende documentaire met aansluitend een Q&A met documentairemaker Michael Schaap.

Deel II

15 januari 2014, CoX, Amsterdam

In Nederland leven ruim 60.000 pedofielen. De samenleving neemt het heft in eigen hand en voert, nu meer dan ooit, een ware heksenjacht op deze groep. De plannen liggen klaar: mannen weren uit crèches, paspoorten innemen, chemische castratie bij pedofielen, een verbod op terugkeer in de maatschappij na een delict. Tegelijkertijd buigen psychiaters en neurologen zich over de werking van het brein van de pedofiel, op zoek naar oorzaak en oplossing.

Hoe gaan we verder? Een open en beheerst debat lijkt onmogelijk: twee kampen staan lijnrecht tegenover elkaar. Eisen we dat pedofiele gevoelens keihard de kop in worden gedrukt, of accepteren we—onder voorwaarden—de pedofiel? Zien we Partij Martijn als een rechtmatige vereniging, een veilige uitlaatklep voor pedofielen? Of als een radicale groepering, verwerpelijk omdat ze seks met kinderen wil legaliseren? En wat als virtuele kinderporno de drang naar seksueel handelen met echte kinderen vermindert? Heiligt het doel dan de vergaande middelen?

Wat is eigenlijk ons beeld van een pedofiel? Hoe moeten wij als maatschappij en als individu omgaan met dit probleem? Op deze avond ging happyChaos met wetenschappers, therapeuten, en studenten in debat over de maatschappelijke angst voor pedofilie.

Bekijk de foto’s van Deel I & Deel II op onze facebookpagina