Kamp Holland

29 januari 2011, in De Balie, Amsterdam | 30 januari 2011, in Canvasopde7e, Amsterdam

Met Floor Rusman, Ruben Terlou, Willem Vogelsang, Noël van Bemmel, Willem van de Put, Atzo Nicolaï, Henk Jan Ormel, Hero Brinkman, Jasper van Dijk, Lennart Booij, DJ DaanModern, Niels Roelen e.a.

Eind januari 2011, terwijl de discussie over een nieuwe missie naar Afghanistan op haar hoogtepunt was, bracht happyChaos Kamp Holland: over Nederland in Afghanistan. Twee avonden waarop allerlei aspecten van de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Afghanistan aan bod kwamen.

De poster van Kamp Holland. Ontwerp: Daniël Disselkoen

Op zaterdag 29 januari werd in De Balie de Nederlandse aanpak van de Uruzgan missie besproken. De avond werd geopend door Floor Rusman die de ideeën van happyChaos verwoorde in een sterke column. De jonge fotograaf en geneeskunde student Ruben Terlou vertelde vervolgens over zijn heftige ervaringen in Afghanistan terwijl hij foto’s toonde uit zijn prijswinnende serie.

De Balie

Volkskrant-redacteur Noël van Bemmel interviewde politiek adviseur en Afghanistan-kenner, Willem Vogelsang, die niet alleen uitgebreid vertelde over zijn ervaringen in Uruzgan, maar ook verhaalde over zijn hippiejaren in het Afghanistan van de jaren zeventig en zijn deelname aan de strijd van de Mujahideen tegen de Russen in de jaren tachtig. Terwijl Vogelsang graag betrokken zou blijven in Afghanistan zag Willem van de Put, directeur van hulporganisatie Healthnet-TPO, de militairen liever gaan dan komen. Zijn betoog vormde de inleiding op het politieke debat dat Hero Brinkman, Atzo Nicolaï, Henk Jan Ormel en Jasper van Dijk vervolgens aangingen. Gezeten op veldbedjes, tegen de achtergrond van een Kamp Holland-decor probeerden de politici zichzelf een houding te geven, met een levendig debat als gevolg.

Diner in Canvas

Na de politieke verhalen die de zaterdagavond kleur hadden gegeven kregen bezoekers zondagavond 30 januari tijdens een diner in Canvas de kans om in gesprek te gaan met soldaten die zelf meerdere malen in Afghanistan waren geweest. Zeventig gasten waren de hele avond een en al oor voor de verhalen van de twaalf militairen van verschillende rangen en specialiteiten. Alle mogelijke onderwerpen kwamen voorbij aan de tien tafels: van de plaats van een vrouwelijke soldaat tussen honderd mannen tot de gruwelen van een zelfmoordaanslag, van de snelle en riskante acties van de luchtmobiele brigade tot aan de bijzondere band die een Kapitein met zijn compagnie opbouwt. Er was geen moment dat de avond stil viel. Tot ruim na het dessert bleven mensen geboeid praten.

Hier de foto’s van het evenement:

[nggallery id=3]