Het leed dat Groningen heet

11 juni 2015, Felix Meritis, Amsterdam

De aardbevingen in Groningen hebben de rest van Nederland nauwelijks wakker weten te schudden. Hoewel de gasbaten decennialang ten goede zijn gekomen aan heel Nederland, betaalt Groningen de prijs. Nederland toont zich weinig solidair. Waarom? Welke machten doen Groningen beven?

Deze avond stond geheel in het teken van de gaswinning in Groningen en werd gemodereerd door Marcel Bamberg. In het eerste deel lag de focus op de gevolgen van de gaswinning voor Groningen en de reactie hierop van de rest van Nederland. Aan de hand van een panel bestaande uit Goos de Boer (RTV Noord), Jan Vos (PvdA) en Derwin Schorren (Groninger Bodem Beweging) onderzochten we wat de schade voor Groningers betekent en waarom we eigenlijk zolang niks van de aardbevingen in Groningen afwisten. Waarom stond dit zolang niet op de politieke agenda en hoe kan er gezorgd worden dat de problematiek hier straks niet weer van verdwijnt?

Het tweede deel zoomden we uit en keken we naar de rol van gas in het Nederlandse energiebeleid. Hoe belangrijk is gas en voor wie? Dit deel werd ingeleid door Belia Heilbron en Thomas Muntz van De Onderzoeksredactie. Hierna gingen Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Willem de Goede (VNO-NCW) in discussie over de Nederlandse energiepolitiek. Kunnen we echt niet zonder de gaswinning in Groningen? Wat zijn de alternatieven voor aardgas en welke economische en geopolitieke belangen spelen een rol bij de keuze voor een mogelijke energietransitie?

Dit was een geslaagde avond vol met verrassende inzichten over de gaswinning in Groningen onder het genot van ‘inheemse’ kunst, film en goede muziek.

Zie de foto’s op Facebook