Grenzeloos

25 mei 2007, Stadsschouwburg, Amsterdam

Met Willem Middelkoop, Wubbo Ockels, Christiaan Alberdingk Thijm, Dan Gillmor, Raymond Spanjar, Hans Laroes, Fransisco van Jole, Hidde Kros, Anton van Kalmthout, Edwin Huizing, Jan Marijnissen, Dick Pels, Simon Kuper, Aaf Brandt Corstius, Jaap Seidell, Paul Rosenmöller, Edith Schippers, Jonathan van het Reve, Yoeri Albrecht, Ben Warner, Jaap Goudsmit, Robbert Dijkgraaf, Trude Maas, Carolien Gehrels, Ted Langenbach, Louise Gunning, Pieter Hilhorst, Jihad Alariachi, Jan van der Putten, De Organisatie, The Suspicious Minds, Ruben Naeff, Double Espresso, Terry Toner, Club zonder filter

Grenzeloos De 21e eeuw markeert een nieuw millennium waar onbegrensde mogelijkheden in het verschiet liggen binnen elk aspect van het menselijk leven. De mens is in staat snel en goedkoop de hele wereld af te reizen, zowel fysiek als virtueel. Geografische, economische, culturele en politieke grenzen lijken nauwelijks een belemmering te vormen. Noties als tijd en ruimte hebben hun klassieke betekenis verloren. Uitgaan in New York, wandelen over de Chinese muur, vrienden in Nieuw Zeeland, het is doodgewoon geworden. De moderne mens vaart op het kompas van de telecommunicatie. De stand der techniek gaat hand in hand met voortschrijdende democratisering en verbetering van de levensomstandigheden van kansarmen. De technologie dicteert en degradeert grenzen tot een juridische voetnoot. Toch?

Als vanouds staat Nederland bekend als een tolerante, internationaal georiënteerde, open samenleving. Maar de laatste jaren lijken de Nederlanders weg te duiken achter de dijken. De Tweede Kamerverkiezingen lieten dezelfde trend zien: de gemeenschapszin won, het kosmopolitisme had het nakijken. Hoe kan deze ontwikkeling in goede banen worden geleid? De kop in het zand is geen alternatief, want de globalisering gaat in een razend tempo door. We worden gedwongen over grenzen na te denken. Is de technologische vooruitgang wel zo grenzeloos als wordt aangenomen? Wat betekent migratie in een wereld zonder grenzen? Kunnen we eindeloos doorgaan met het uitputten van de aarde? Kunnen we mateloos blijven consumeren? Wat betekenen grenzen in ons persoonlijke leven?

happyChaos zet de luiken open, en gaat in debat met kosmopolieten en provincialen, politici, kunstenaars, zakenmensen, geestelijken, wetenschappers, journalisten en studenten. Een avond vol debat, film, theater, muziek, feest en een thema: happyChaos: Grenzeloos!