Gezag

28 mei 2009, Stadsschouwburg, Amsterdam

Met de volgende stelling werd happyChaos: het nieuwe Gezag aangekondigd:

“Nederland bevindt zich in een gezagscrisis. Politieagenten worden bespuugd, ambulancemedewerkers bedreigd en treinconducteurs mishandeld. Maar niet alleen mensen in uniform zijn het slachtoffer. Ook het gezag van politiek Den Haag staat op de tocht. De traditionele partijen doen er alles aan om de kloof met de burger te dichten. Politieke leiders zijn dan ook te volgen via twitter, schrijven rapnummers en praten steeds meer in Jip en Janneke-taal. Gezagsdragers op alle niveaus worden in Nederland aan alle kanten bekritiseerd en ondermijnd. Maar ze slagen er niet in om het vertrouwen van ‘de Nederlander’ terug te winnen.
De roep om gezag en duidelijk leiderschap neemt toe. Zwaardere straffen, strengere leraren en meer blauw op straat zijn veelgehoorde oplossingen voor deze gezagscrisis. Dit doet denken aan het dwingende gezag van de jaren ’50. Toch weten we het zelf tegenwoordig beter. De politiek dient naar ons te luisteren. Wij bepalen zelf welke informatie de juiste is, welke keuzes de juiste zijn.

Wat kunnen de gezagdragers doen om uit deze crisis te komen? Moeten we voor oplossingen meer naar onszelf kijken in dit geëmancipeerde tijdperk? Wie is de baas in Nederland? Wat gaan we doen aan de situatie zoals die nu is?”

Deze introductiefilm zette de toon van het evenement:

Voor het evenement werd ook door Laura MaasryFriso Gouwetor, beiden masterstudenten architectuur in Delft, een expositie over Gezag en Architectuur gegeven, klik op de afbeelding voor meer informatie over de expositie:

Tijdens het aansluitende feest waar DJ’s Ruben Jabobs en  gezagvoerende platen over de feestende menigte op het podium van de Schouwburg lieten klinken, hebben de VJ’s van Multimaniacs hun beelden op een speciaal voor Gezag ontwikkeld scherm van Boaz Constructies, bestaaande uit 40 losse driehoekige elementen. Het effect was indrukwekkend:

Hier nog een fotografische sfeerimpressie van het evenement, in beeld gebracht door Tjebbe Venema.

The gallery was not found!