Cryptopia // gevaarlijk ideaal?

6 januari 2016, Studio K, Amsterdam

Privacyschendingen en het internet blijken de afgelopen jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch zien veel privacyactivisten ditzelfde internet als dé remedie tegen een Orwelliaanse surveillancestaat. De oplossing lijkt geborgen in het Deep Web; een apart stukje internet waar communicatie versleuteld en geheel anoniem is. Nu is het aantal Deep Web-gebruikers nog klein, maar er wordt voorspeld dat dit netwerk zich in de toekomst fors zal uitbreiden.

Een plek waar de burger niet bang hoeft te zijn dat de overheid meeleest, bedrijven niet aan de haal kunnen gaan met onze gegevens, en waar middels cryptomunten economieën kunnen ontstaan die niet afhankelijk zijn van commerciële -‘too-big-to-fail’ – banken. Wat houdt ons nog tegen?

Maar een plek waar elke vorm van overheidsregulering onmogelijk is, is er ook één waar kinderpornonetwerken floreren, drugs- en wapenmarkten gedijen en belasting op vermogen wordt ontdoken. Natuurlijk, we willen privacy, maar zijn we ons bewust van deze consequenties? Is er een manier om privé te kunnen communiceren via internet, maar toch gereguleerd? Of zullen we uiteindelijk één van de twee scenario’s moeten kiezen?

Op 6 januari presenteerde happyChaos Cryptopia, een avond waarin we met verschillende experts discussieerden over de toekomst van het Deep Web. De avond werd gekraakt met muziek van vier Live Coders.

Foto’s op Facebook