Celebrity

19 mei 2009, in Trouw, Amsterdam

Met Arie Boomsma, Stacey Rookhuizen, Bas Heijne, Marijke Helwegen, Bert van der Veer, Cornald Maas, Hilde van den Bulck, Tarik Yousif, Terry Toner, Vincent Knopper en Bathtub Piracy

CelebrityDe aandacht voor beroemdheden bloeit als nooit tevoren. Steeds meer willen we weten wat onbereikbare helden of antihelden doen, wat ze aanhebben, wat ze vinden, wat er mooi is aan hun leven, en vooral ook wat er mis gaat. De hele wereld heeft grote belangstelling voor een overvloed aan celebrities, waarin beroemdheid een ding op zich is geworden. En niet alleen op Shownieuws of in de Privé. Ook in de politiek, het bedrijfsleven, de literatuur of de klassieke muziek rukt de celebritycultuur op. Om een nieuwe kledinglijn of een goed doel aan de man te brengen, lijkt het inzetten van een beroemdheid een noodzakelijke voorwaarde te zijn geworden.

Personen staan in het middelpunt van elke belangstelling. Vroeger was iemand beroemd omdat hij of zij iets bijzonders kon. Nu is het vooral bijzonder om beroemd te zijn. De ideologie, het idee, de inhoud zijn dood; leve de celebrity!

Wat betekent het? En hoe komt het? De celebritycultuur mag misschien bloeien als nooit tevoren, begrijpen doen we het nauwelijks.

Dinsdagavond 19 mei gaat happyChaos dan ook op onderzoek uit. In een cross-over van journalisten, VJ’s, columnisten, studenten, wetenschappers, acteurs en een DJ proberen we antwoorden te vinden. Het wordt geen avond van waardeoordelen. Geen discussie over de vraag of Patty Brard wel of niet leuk is. Geen grachtengordel versus RTL Boulevard. Wel wordt het een avond waarop wij een diepere waarheid over onszelf bloot willen leggen. Want wat zoeken we in celebrities? Waarom willen wij meer van beroemdheden weten dan ooit tevoren? Hebben wij de celebrity nodig?