100% Spotvrij

De Melkweg, 26 februari 2006

Met Imam Abdulwahid van Bommel, Thomas von der Dunk, Michael Vliek, Ahmed Aboutaleb, Tarik Yousef, Nan van Houte, Paul Scheffer, Mohamed Cheppih en Pieter Hilhorst.

Al een aantal weken is de wereld in de ban van discussies, demonstraties, fora, columns en weblogs over de Deense spotprentenkwestie. De emmer lijkt overgelopen en de Deense spotprenten waren blijkbaar de druppel. Iedereen heeft inmiddels zijn of haar ongezouten mening gegeven.

Maar een hoop vragen liggen nog open: was er wel een emmer? En zo ja, waren de prenten inderdaad de druppel? Hoe gaat de Islam om met taboes? Kent de westerse wereld eigenlijk nog wel taboes? In hoeverre zijn de reacties in het Midden-Oosten te verklaren aan de hand van psychologische groepsprocessen? Wat zijn de sentimenten in de moslimwereld die de voedingsbodem vormen voor dit soort kwesties? En zijn de spotprenten zelf eigenlijk wel het probleem?

Aan de hand van een serie columns en een paneldiscussie, gaan happyChaos en Marokko.nl in een constructief debat samen met het publiek op zoek naar het antwoord op deze vragen en meer. De columns zullen verzorgd worden door (ovb.) Imam Abdulwahid van Bommel, Ad Verbrugge (filosoof), Prof. Roel Meertens (sociaal psycholoog) en Ahmed Aboutaleb (politicus). In het panel oa. Mohamed Ajouaou (theoloog, publicist), en Mohamed Cheppih (Islam deskundige). De middag zal geleid worden door Pieter Hilhorst.