New Urban Collective presenteert: voor wie is de wet?

Plein Foyer • Ronde 1 • 20:30 – 21:15

Op papier is iedereen gelijk en gelden de grondrechten voor eenieder die in Nederland gevestigd is. De werkelijkheid toont echter dat het anders werkt. Huidskleur en culturele achtergrond zijn soms bepalend in hoe de rechtsstaat ons behandelt. Gelden het demonstratierecht en vrijheid van meningsuiting ook voor demonstranten van kleur?

Amnesty International constateerde dat door middel van etnisch profileren verschillende groepen in Nederland anders worden behandeld op basis van hun uiterlijk. Hoe ver reikt de macht van institutioneel racisme? Mitchell Esajas van New Urban Collective gaat in gesprek met verschillende gasten en legt de soms pijnlijke werkelijkheid bloot. 

Met:

Mitchell Esajas is antropoloog, oprichter en voorzitter van New Urban Collective, een sociale onderneming die zich inzet voor jongeren van diverse achtergronden. Hij is ook initiatiefnemer van The Black Archives.  

Jerry King Luther Afriyie is dichter, sociaal criticus en publicist. Hij is de oprichter van Stichting Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement.

Dionne Abdoelhafiezkhan heeft na haar master Bedrijfskunde haar eigen organisatie IZI Solutions opgericht. Deze organisatie zette het initiatief Controle Alt Delete op dat zich uitspreekt tegen etnisch profileren.