Macht van de yup: de toekomst van Amsterdam

Salon • Ronde 1 • 20:30 – 21:15

Voor en van wie is Amsterdam? In deze sessie zetten we het hipstercafé tegenover de bruine kroeg. We bespreken het sluipende proces van gentrificatie en haar gevolgen. Dit proces houdt in dat nieuwe, kapitaalkrachtige bewoners neerstrijken in minder economisch florerende stadsdelen: met de komst van nieuwe bewoners verandert vraag en aanbod, wat een vruchtbare grond creëert voor ondernemingen die zich richten op de nieuwe bewoners.

Deze schaduwmacht, die de straten van Amsterdam doet veranderen in een koffiezaakjes- en yogastudiowalhalla, heeft zowel positieve als negatieve effecten. Een upgrade kan een achterstandsbuurt omtoveren in een veilige buurt en zorgen voor economische groei; maar dit proces kan ook doorslaan en oude bewoners en ondernemers wegjagen, simpelweg omdat gentrificatie hand in hand gaat met stijgende prijzen. Is de vrees dat alleen de  yup het zich nog kan permitteren om in Amsterdam te wonen terecht of is dit rijkelijk overdreven?

Met:

Najah Aouaki is creatief producent en econoom met een hands-on mentaliteit. Ze houdt zich sinds 2015 bezig met haar eigen stukje Amsterdam: de Javastraat. Met haar project Javakwartier zorgt ze ervoor dat de komst van de ‘nieuwe bewoners’ de lokale winkeliers niet fataal wordt.

Hala Naoum Néhmé is de vijfde kandidaat op de lijst voor de VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad. Daarnaast is zij columniste, econoom en ambtenaar. Ze werd als 22-jarige lid van de VVD en liep een stage bij de toenmalige fractievoorzitter in de Tweede kamer, Mark Rutte. 

Linda van de Kamp is cultureel antropoloog en promoveerde aan de Vrije Universiteit en het African Studies Centre in Leiden. In het kader van haar huidige project onderzoekt zij de interactie tussen verschillende bevolkingsgroepen en de herontwikkeling van voormalige industriële gebieden en arbeidersbuurten in Amsterdam-Noord.

Cody Hochstenbach is stadsgeograaf. Hij promoveerde afgelopen jaar aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn promotieonderzoek ging over gentrificatie en ongelijkheid in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast doet Cody onderzoek naar de betaalbaarheid en toegankelijkheid van wonen en publiceerde daarover in verschillende kranten.

Frederique de Jong (moderator) is journalist en gespreksleider. Ze presenteerde bij de NOS en BNR, tegenwoordig is ze chef Audio bij journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money. Daarnaast is zij de hoofdredacteur van de papieren wijkkrant ‘Jordaan & Goudenreael’.