Burcht Binnenhof: de macht van de Haagse lobbyclubs

Vrij Nederland Zaal • Ronde 1 • 20:30 – 21:15

‘Wetten zijn net worstjes, je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt worden.’ De inbreng van lobbyisten onttrekt zich vaak aan de publieke controle, terwijl hun invloed soms heel erg groot is. Hoe gaan lobbyisten te werk? Waarom duiken zoveel oud-politici op in lobbyclubs? Leveren ze een waardevolle bijdrage of ondermijnen ze het democratische stelsel? happyChaos neemt het Nederlandse lobbylandschap onder de loep.

Met:

Thijs Broer (moderator) is politiek redacteur van Vrij Nederland.

Frans van Drimmelen is oprichter en directeur van Dröge & van Drimmelen, adviesbureau in public affairs en corporate communication, oud-campagnestrateeg van D66 en auteur van het ‘Handboek Public Affairs’.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid en huisideoloog van de SP, auteur van onder andere ‘De Tweede Kamer is geen talkshow’, verklaard tegenstander van de ‘banencarrousel’ en van politieke benoemingen in het lobbycircuit.

Anne Scheltema Beduin is Executive Director van Transparency International Nederland, dat zich richt op de verbetering van integriteit en transparantie van overheidsdiensten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.