BACKBONE – DANS

BackBone creëert relevant en urgent werk met hiphopdans als uitgangspunt. Choreograaf Alida Dors vermengt in haar werk elementen van hiphop met een eigentijdse danstaal. Ze rekt de spanningsboog op, brengt het spektakelgehalte van hiphop terug tot een minimum om daadwerkelijk tot de essentie van de dans te komen. Samen met de dansers van BackBone zoekt Alida voortdurend naar verdieping. 

Speciaal voor happyChaos opent BackBone de avond met een indrukwekkende dans. Tijdens de scène worden de dansers geconfronteerd met hun eigen, soms grensoverschrijdend gedrag en daden waar ze zelf niet trots op zijn. Durven zij zich uit te spreken? Zijn ze bereid te reflecteren op wie ze werkelijk zijn? En het publiek? Durf jij je uit te spreken tegen de schaduwmachten die jouw binnenste beheersen?

BackBone zal de avond afsluiten met een scène uit Built For It. De inspiratie voor deze voorstelling is voortgekomen uit een gesprek dat regisseur Alida had met een Amerikaanse man. Hij vertelde haar over de worsteling die hij moest ervaren om zich vanuit de ghetto te ontwikkelen tot de man die hij nu is. Wat haar bijbleef was zijn opmerking: “I don’t mind the struggle, I’m built for it!’ De persoonlijke zoektocht naar autonomie en empowerment krijgt vorm door de choreografie van Alida Dors en de scherpe woordkunsten van rapper Typhoon.